Jag skriver av basreceptet på vaniljgräddglass och några tips på smaksättningar.
Det här går lika bra att göra oavsett du vill äta enligt LCHF eller om du har mjölkallergi.
Sukrin är ett naturligt sötningsmedel som används istället för socker.
Det finns också helt mjölkfri grädde att använda istället för den vanliga.
Jag har inte provat äggersättning för den som inte tål ägg, men om någon vill göra det så välkommen att berätta hur det har gått.
Ingredienser
1 vaniljstång
250 g sockerlag med 30 baumégrader
10 äggulor
5 dl vispgrädde
Tillagningstid
ca 40 minuter samt tid för frysning av glassen.
Hetta upp sockerlagen tillsammans med vaniljstången.
Tag kastrullen från värmen och låt det hela stå och dra i ca 10 minuter.
Lägg äggulorna i en bunke och vispa dem med en handvisp tills de blivit pösiga. Tillsätt sedan långsamt den ljumma sockerlagen, ställ pannan på svag värme eller i vattenbad och vispa hela tiden tills blandningen nästan börjar koka. Den får ABSOLUT INTE koka.
Vispa tills krämen tjocknar.
Häll över krämen i en kall skål och vispa tills krämen blivit kall och fast. Den som inte vill använda elektrisk visp ställer skålen i en annan skål med isvatten och vispar med en handvisp.
Vispa grädden och vänd försiktigt ned den i baskrämen. Fyll nu krämen i en form som klätts med smörpapper. Smörpappret gör att det går lättare att ta glassen ur formen.
Täck ytan med smörpapper och låt sedan formen stå tre till fyra timmar i frysen.
(Nu tillhör jag de envisas skara och använder mig bara av handvisp, tycker det känns mer äkta och roligt att anstränga sig lite. Jag vispar äggkrämen i en plastbunke och skrapar över i en kastrull när den ska värmas/vispas tjock, sen häller jag tillbaka den i en ren plastbunke som står i isvatten)
Sockerlag med 30 baumégrader kokas på lika delar socker och vatten samt några droppar citronsaft. Blanda samman i en kastrull, värm på medelstark värme under ständig omrörning tills det precis börjar koka. Dämpa värmen tills bubblorna som bildas bara nätt och jämnt tränger igenom ytan och sjud blandningen i 10 minuter innan den får svalna. Kan förvaras upp till två veckor i burk med lock och förvaras i kylskåpet. Ta fram önskad mängd och värm den till ljummet när den ska användas.
Smaksättningar tillsätts allra sist och rörs försiktigt samman, får absolut inte vispas:
50 gram choklad av valfri färg och procenthalt. Smält hälften av chokladen i vattenbad, dra av från värmen och tillsätt resten av chokladen och rör tills allt är smält.
1 liten fin banan mosas och blandas i.
150 g små aromatiska jordgubbar. Skölj och rensa jordgubbarna, lägg dem i en skål och höll över ett halvt glas kokande sockerlag och låt dem stå och dra en halvtimme. Häll av sockerlagen från jordgubbarna och mixa dem till puré.
Japp, det var tips på några smaksättningar. Det går också bra att använda fruktpuréerna ur barnmatssortimentet.
De äggvitor som blir över kan man göra maränger av, om man vill.
Dagen till ära har jag gjort marängtårtbotten, vi ska äta jordgubbar i form av pavlova, dvs marängbotten, vispad grädde och en drös av jordgubbar ovanpå.
Någon som vill komma och äta midsommarmat hos mig? ;-)
Nedan är en bild på den bok jag har hämtat receptet ur. Jag köpte boken redan på 80-talet men tror den finns kvar i handeln än. Det är många bokmärkta sidor. En uppsjö av recept på alla möjliga sorters glassar och lite kex och kakor dessutom. Väl förvaltade pengar att införskaffa den boken.
4 kommentarer:
Jag har aldrig provat att göra egen glass, men det kanske också blir en dag..ser väldigt gott ut:-)
En fin midsommar önskar jag dig!
Kram
Det låter som ett kanonrecept! Vad glad jag blir, och så sugen på att prova! En miljon äggulor. Yammy! :-))
Här skrev jag om maränger, nyligen:
http://framsnacka.wordpress.com/2011/06/20/maranger/
Hoppas du haft en bra midsommar, pavlovatårta är sååååååååååååååååååååååååååååååååååååååå gott! :-)
Kramar och allt gott till dej!
Det där tåls att testa!
Den där boken har jag i mina gömmor, har helt glömt bort den! Måste rota fram den. Även om jag inte ska äta sött, unnar jag mig lite glass ibland.
Skrev Jag idag.
Skicka en kommentar